Autoimmun betegségre ható Fitokannabinoid

kepernyokep-2024-06-14-070341.pngAutoimmun betegségre ható Fitokannabinoidot Találtak az Illatos Ibolyában

A kannabinoidok terápiás potenciálja intenzív kutatások tárgya, azonban a tudatmódosító hatások és a függőség kockázata miatt sok kritikát is kapnak. Egy kutatócsoport most egy új fitokannabinoidot fedezett fel az illatos ibolyában (Viola odorata). Az anyag egy olyan specifikus receptorral lép kölcsönhatásba, amely nem vált ki pszichoaktív hatásokat, és különleges tulajdonságainak köszönhetően új típusú gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé autoimmun betegségek, fájdalom vagy krónikus gyulladások kezelésére.

Az Illatos Ibolya Új Lehetőségeket Rejt

Christian Gruber, a Bécsi Orvosi Egyetem Élettani és Farmakológiai Központjának vezetésével dolgozó kutatócsoport egy olyan specifikus sejtreceptorra összpontosított, amely az immunrendszer szabályozásában játszik fontos szerepet. Ez a receptor nagy reményekkel kecsegtet például a fájdalomkezelésben vagy a sebgyógyulásban. A Cannabinoid-Típus-2-Receptor (CB2R) a Cannabinoid-Típus-1-Receptorral (CB1R) ellentétben nem hozható összefüggésbe a kannabinoidok pszichoaktív hatásaival, hanem immunmoduláló és gyulladáscsökkentő folyamatokat indíthat el, amikor aktiválják. „Annak ellenére, hogy intenzív kutatások folynak a CB2R-szelektív terápiás szerek kifejlesztésére, eddig egy sem állta ki a szigorú preklinikai értékeléseket, így jelenleg nincs ilyen gyógyszer,” foglalta össze Christian Gruber a kiindulási helyzetet.

Új Fitokannabinoid: vodo-C1

A CB2R-rel kölcsönhatásba lépő anyagok keresése során a kutatócsoport egy eddig ismeretlen hatóanyagot talált az illatos ibolyában. „Vizsgálataink kimutatták, hogy a vodo-C1 nevű izolált fitokannabinoid-peptid teljes agonistaként működik a CB2R-nél,”. Mondta Nataša Tomašević, a Bécsi Orvosi Egyetem Élettani és Farmakológiai Központjának első szerzője. Ez azt jelenti, hogy ez a növényi kannabinoid szelektíven kötődik a CB2R-hez és aktiválni tudja azt anélkül, hogy a CB1R-t stimulálná, amely pszichoaktív hatásokat vált ki.

Magas Hatékonyság és Nagy Potenciál

Ezekre az eredményekre alapozva a Bécsi Egyetem Biológiai Kémiai Intézetével együttműködve kifejlesztettek bizonyos peptid anyagokat (úgynevezett alloszterikus modulátorokat), amelyek képesek felerősíteni az endogén kannabinoidok hatását azáltal, hogy célzottan befolyásolják a CB2-receptor aktivitását. „Ezzel kutatásunk új lehetőségeket nyit meg a kevesebb mellékhatással rendelkező CB2R-alapú gyógyszerek kifejlesztésére,” tekintett előre Christian Gruber a farmakológia jövőjére.

Történelmi Használat és Jövőbeli Perspektívák

A múltba tekintve láthatjuk, hogy az illatos ibolyát évszázadok óta használják a perzsa és indiai népgyógyászatban. Bizonyos helyeken a mai napig alkalmazzák különféle készítményeit fájdalom vagy légúti és bélgyulladások kezelésére. Az intenzív kutatásoknak köszönhetően már számos olyan hatóanyagot azonosítottak az ibolyában, mint például a ciklotidok, amelyek értékes terápiás tulajdonságokkal bírnak. Egy, a most felfedezett vodo-C1-hez hasonló ciklotidot (T20K), amelyet egy afrikai gyógynövényből izoláltak, például a sclerosis multiplex lehetséges gyógyszereként vizsgálnak.

Az illatos ibolyában felfedezett új fitokannabinoid, a vodo-C1, új reményt kínálhat az autoimmun betegségek, krónikus fájdalmak és gyulladások kezelésére, és új utakat nyithat a gyógyszerfejlesztés terén.

Hideg Piroska Természetgyógyász

forrás:Tomašević N, Emser FS, Muratspahić E, Gattringer J, Hasinger S, Hellinger R, Keov P, Felkl M, Gertsch J, Becker CFW, Gruber CW. Discovery and development of macrocyclic peptide modulators of the cannabinoid 2 receptor. J Biol Chem. 2024 Apr 26;300(6):107330. doi: 10.1016/j.jbc.2024.107330.

Hideg Piroska

Címkék: autoimmun