Meleg Ártalmak a Tüdőben és a Szívburokban

0f933cb4-8728-44a6-834d-ced10a4e541c.jpgHagyományos Kínai Orvoslás

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) részletes útmutatásokat nyújt a különböző betegségek kezelésére, különösen a meleg és hő ártalmak esetén. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan értelmezi és kezeli a HKO ezeket az ártalmakat, valamint hogyan használja a nyelv állapotát a diagnózis felállításához.

Meleg Ártalmak a Tüdőben és a Szívburokban

A meleg ártalmak általában először a tüdőt támadják meg, majd a szívburok felé terjednek. A tüdő felelős a qi (életerő) és a védelemért, míg a szív a vérkeringést és a táplálást irányítja. Bár a qi és a vér állapotának értékelése hasonló a hideg ártalmakhoz, a kezelés módja jelentősen eltér. Amikor a betegség a tüdőben van, gyakran használunk könnyű, hűsítő gyógyszereket.

Diagnózis és Kezelés

1. **Qi és Vér Állapotának Elemzése**: A betegség előrehaladásával a qi fázisban, majd a vér fázisban lép fel a probléma. Ha a védelem fázisában (wei) izzadással kezeljük a beteget, a qi fázisában a qi tisztítása szükséges. Ha a meleg a vér fázisába jut, gyógynövényekkel, mint az orrszarvú szarva és a bambuszlevél, csökkentjük a hőt. 2. **Hő a Tüdőben és Védelemben**: Amikor a meleg ártalmak a tüdőben és a védelemben vannak, könnyű, hűsítő gyógyszereket alkalmazunk. Ha szél kíséri, mentát és bojtorjánt adunk hozzá, míg nedvesség esetén nádgyökér és talkum kerül a keverékbe.

A Nedvesség és Hő Kezelése

3. **Nedvesség és Meleg Kombinációja**: A nedvesség és meleg kombinációja gyakran okoz problémákat. Ha a beteg arca fehér, akkor óvatosan kell kezelni a nedvességet, mert a túl sok nedvesség gyengíti a yang energiát. Ha a beteg arca szürke, a folyadékokra kell figyelni, mert a túlzott hűsítő kezelés is árthat. Az alkohol fogyasztása és a külső ártalmak kombinációja gyakran okoz belső nedvességet, amelyet külön kell kezelni. 4. **A Hő és Vér Kapcsolata**: Ha a meleg ártalmak a vérbe jutnak, a szív és az elme is érintett lehet. Ebben az esetben hűsítő és vértisztító gyógyszereket használunk, mint az orrszarvú szarva és a virágok harmata. Ha a beteg nyugtalan és nem tud aludni, vagy kiütések jelennek meg, akkor ezek a gyógyszerek segíthetnek.

Nyelv Diagnosztizálása

5. **Fehér Nyelvlepedék**: A fehér, vastag és száraz nyelvlepedék a gyomor szárazságára utal, míg a vékony fehér lepedék külső hidegre utal. Ha a nyelv fehér és száraz, de vékony, a tüdő folyadékai sérültek, és könnyű, tisztító gyógyszereket alkalmazunk, mint a mácsony és a nádgyökér lé. 6. **Sárga Nyelvlepedék**: A sárga lepedék a hő jelenlétére utal. Ha a lepedék nem túl vastag és csúszós, a hő még nem károsította a folyadékokat, így a hő tisztítása és a védelem támogatása elegendő. Ha a sárga lepedék vékony, de száraz, akkor a folyadékok már sérültek, és enyhe, hűsítő gyógyszerek ajánlottak. 7. **Fekete Nyelvlepedék**: A fekete lepedék súlyosabb állapotot jelez. Ha a nyelv fekete és csúszós, akkor a víz és a tűz közötti egyensúly hiánya áll fenn, és melegítő gyógyszereket használunk. Ha a nyelv fekete és száraz, a folyadékok kimerültek, és sürgősen hűsítő és tápláló gyógyszereket kell alkalmazni. 8. **Nyelvhegyen Tüskék**: Ha a nyelvhegyen tüskék jelennek meg, az a felső részek extrém hőjét jelzi, és mentás vízzel történő törlés segíthet. Ha a tüskék újra megjelennek, az súlyosabb állapotot jelez.

Összefoglalás

A hagyományos kínai orvoslás részletes és átfogó megközelítést alkalmaz a meleg és hő ártalmak kezelésére, különös tekintettel a tüdő és a szívburok állapotára. A nyelv állapotának megfigyelése kulcsfontosságú a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. A HKO szerint a különböző gyógynövények és kezelési módszerek alkalmazása segíthet a beteg állapotának javításában és a meleg ártalmak leküzdésében. Hideg Piroska Természetgyógyász

Hideg Piroska