A Hő és Meleg okozta Ártalmak Kezelése (HKO) I.rész

default_traditional_chinese_medicine_1.jpgHagyományos Kínai Orvoslás (HKO): A Hő és Meleg okozta Ártalmak Kezelése

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szövegeiben gyakran találkozunk a betegségek különféle típusainak és kezelésüknek részletes leírásával. Az alábbiakban egy ilyen szöveget értelmezünk, amely a hő és meleg ártalmak kezeléséről szól, különös tekintettel a tüdőre és a szívburokra.

Hő és Meleg okozta Ártalmak a Tüdőn és a Szívburkon

A meleg ártalmak általában először a tüdőt támadják meg, majd visszafelé terjednek a szívburokra. A tüdő felelős a qi (életerő) és az ellenálóképességért, míg a szív a vérkeringés és az anyagcsere központja. Bár a qi és vér elemzési eredménye hasonló a hideg okozta ártalmakhoz, a kezelés módja jelentősen eltér.

A Betegség Fázisai és Kezelése (HKO terminológiával)

1. **Védelem és Qi Fázis**: A védelem (wei) után következik a qi fázis, majd a táplálás (ying) és végül a vér (xue) fázisa. Amikor a védelem érintett, izzasztással kezeljük, míg a qi fázisban a qi tisztítása szükséges. Ha a meleg áthatol a táplálás fázisába, gyógynövényeket alkalmazunk, mint például az orrszarvú szarva és a xuan shen, hogy a meleg visszatérjen a qi fázisba.

2. **Hő a Tüdőn és a Védelemben**: A hideg ártalmak először a felszínen maradnak, majd hővé alakulva bejutnak a szervezet belsejébe. A meleg ártalmak gyorsabban alakulnak át hővé, és ha még nem érték el a szívburkot, akkor a tüdőben maradnak. Ilyenkor könnyű, hűsítő gyógyszereket alkalmazunk. Ha szél kíséri, mentát és bojtorjánt adunk hozzá, míg nedvesség esetén nádgyökér és talkum kerül a keverékbe.

A Qi és a Vér Fázis Kezelése a HKO szerint

3. **Qi Fázisban**: Ha a meleg ártalom a qi fázisban marad, izzasztással próbáljuk meg eltávolítani a kórokozót. A kezelés után a betegnek pihennie kell, hogy helyreálljon a qi. Ha a beteg bőre hideg, de a pulzusa nyugodt, akkor nem kell aggódni.

4. **Belső Görcsök és a Gyomor-Bél Traktus**: Ha a kórokozó nem oldódik meg külső kezelés által, akkor belső görcsöket okoz, főként a gyomorban és a belekben. Ilyenkor hashajtókat használunk, de óvatosan, hogy ne fokozzuk a nedvesség okozta problémákat. A nyelv megfigyelése segíthet a diagnózisban.

Gyógynövények és Formulák

- **Kisebb Görcsök és Nedvesség**: Ha a mellkasban nedvesség és hő van, a xiao xian xiong tang (kicsi csillapító mellkas főzet) és a ban xia xie xin tang (fél nyár csillapító szív főzet) ajánlott.

- **Nedvesség és Qi Áramlás**: Ha a középső részben nedvesség okozta blokád van, a san ren tang (három mag főzet) segíthet. Ez a formula enyhe gyógynövényeket tartalmaz, amelyek segítik a qi áramlását és a nedvesség eloszlatását.

 

Összefoglalás

A hagyományos kínai orvoslás szerint a meleg és hő ártalmak kezelése összetett és a betegség fázisaihoz igazodik. A tüdő és a szívburok elsődleges szerepet játszanak a meleg ártalmak kezelésében, és különféle gyógynövényeket használnak a megfelelő fázisokban. Az izzasztás, a qi tisztítása, valamint a különböző gyógynövényes formulák mind hozzájárulnak a beteg állapotának javításához.

Hideg Piroska Természetgyógyász

Hideg Piroska

Címkék: meleg ártalmak