Szilícium az erős csontozat alapja.

_ad324463-a64d-488e-8bf0-6eed113f7eeb.jpgA szilícium mint csont erősítő.

A szilícium fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában és a csontsűrűség növelésében. Bár nem olyan közismert, mint a kalcium vagy a D-vitamin, a szilícium számos módon hozzájárul a csontok erősségéhez és integritásához: 1. **Kollagén szintézis**: A szilícium szükséges a kollagén képződéséhez, amely a csontok szerves mátrixának egyik fő komponense. A kollagén adja a csontok rugalmasságát és segít ellenállni a töréseknek. 2. **Kalcium lerakódás**: A szilícium elősegíti a kalcium lerakódását a csontokba, ami növeli a csontok ásványi sűrűségét és erősségét. 3. **Csontmineralizáció**: A szilícium befolyásolja a csont mineralizációját, ami a csontok keménységét és szilárdságát növeli. 4. **Csontképződés és csontgyógyulás**: Kutatások kimutatták, hogy a szilícium támogatja a csontképződést és a csontgyógyulást. Az alacsony szilíciumszint csökkentheti a csontok regenerációs képességét. Az emberi étrend szilíciumtartalma hozzájárulhat a csontritkulás és egyéb csontbetegségek megelőzéséhez. Az árpa az egyik legjobb szilíciumforrás, de más élelmiszerek, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek (különösen a leveles zöldek), a gyümölcsök (pl. banán) és a különböző hüvelyesek szintén jelentős szilíciumforrást jelenthetnek.

Az árpa szilícium tartalma.

Az árpa szilíciumtartalma elsősorban a héjában, más néven a pelyvában koncentrálódik. Az árpa héja természetes módon gazdag szilíciumban, amely a növény védelmére és szerkezeti támogatására szolgál. Ezért a teljes szemű árpa és a kevésbé feldolgozott árpatermékek, mint például az árpagyöngy, magasabb szilíciumtartalommal rendelkeznek, mint a finomított árpa termékek, amelyekből a héjat eltávolították. Az árpa héja (pelyvája) tartalmazza a legtöbb szilíciumot, míg a belső része kevesebbet. Az árpából készült élelmiszerek szilíciumtartalma tehát attól függ, hogy mennyire feldolgozottak, és mennyit tartalmaznak a héjból.

Az árpa sokféle élelmiszer alapanyaga lehet, és számos termék készül belőle.

1. **Árpagyöngy (gersli)**: Az árpagyöngy a teljes árpaszem héjától és korpájától megfosztott, polírozott változata. Különböző levesekhez, salátákhoz és köretekhez használják. 2. **Árpalapú italok**: - **Sör**: Az egyik legismertebb árpából készült ital a sör, amelynek alapanyaga az árpamaláta. - **Whisky**: Különösen a skót whisky (scotch) készítéséhez használnak árpamalátát. - **Árpakávé**: Egy koffeinmentes kávéhelyettesítő, amely pörkölt árpából készül. 3. **Árpalepények és kenyerek**: Az árpalisztet gyakran keverik más lisztekkel, hogy kenyeret, lepényt vagy más sütőipari termékeket készítsenek. 4. **Árpapehely**: Az árpapehely az árpa lapított és párolt változata, amelyet gyakran használnak müzlik és reggeli gabonapelyhek készítéséhez. 5. **Árpaszirup**: Édesítőszerként használják különböző élelmiszerekben és italokban. 6. **Árpakása**: Az árpa feldolgozott változata, amelyet főzés után kásaként fogyasztanak. 7. **Árpaliszt**: Használják különböző pékáruk, sütemények és egyéb sütőipari termékek készítéséhez. Az árpa tápláló és gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ami miatt népszerű alapanyag különféle ételek és italok készítéséhez. Összefoglalva, a szilícium fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában és a csontsűrűség növelésében, hozzájárulva a csontok erősségéhez és rugalmasságához. Az árpa az egyik sziliciumban leggazdagabb élelmiszerünk melynek fogyasztását csak ajánlani tudom. Hideg Piroska Természetgyógyász

Hideg Piroska