A magnézium javítja az alvásminőséget

A magnézium javítja az alvásminőséget

Az alvászavarok egyre gyakoribbak a modern társadalomban, és komoly kockázati tényezőt jelentenek olyan krónikus betegségek esetében, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. A magnézium hosszú távú hatását 30 év alatti személyeken először vizsgálták az Egyesült Államokban. A kutatás kimutatta a megfelelő magnéziumbevitel és a jelentősen jobb alvásminőség, valamint hosszabb alvási időtartam közötti összefüggést.

A magnézium is részt vesz az alvás szabályozásában

A magnézium híresen ismert koenzimként vesz részt a metabolikus utak számos folyamatában, és mint kutatások mutatják, az alvást is szabályozó folyamatokban. Például kimutatták, hogy a patkányoknál a magnéziumhiány csökkentette az „alvást elősegítő” melatonin hormon termelését. Ugyanakkor a magnézium kiegészítő csökkentette az emberekben a stresszt elősegítő kortizol hormont. A magnézium és a jobb alvásminőség közötti összefüggést már korábbi rövid intervenciós tanulmányokban kimutatták idősebb személyeken. Azonban a fiatalabbak is hajlamosak lehetnek alvásproblémákra életkoruk miatt. Még nem voltak tudományos bizonyítékok a magnéziumbevitel és az alvás között fiatal felnőtteknél. Az Egyesült Államokban végzett kutatók egy nagyszabású hosszú távú tanulmányt végeztek annak érdekében, hogy ezt a lehetséges hatást ellenőrizzék.

Befolyásolja-e hosszú távon a magnézium az alvást?

Ebben a longitudinális tanulmányban a magnéziumbevitel és az alvásminőség, valamint az alvási időtartam közötti kapcsolatokat vizsgálták. A kutatók 3 964 fiatal amerikai adatait gyűjtötték össze 18-30 éves korukban. A résztvevőket 30 évig rendszeresen vizsgálták meghatározott időközönként (kezdetben, 7 és 20 év után). A kutatók élelmiszerek és táplálékkiegészítők útján történő magnéziumbevitelét egy validált kérdőív segítségével határozták meg, majd a bevitel mértékét úgynevezett kvartilisekbe (legalacsonyabbtól legmagasabb bevitel) osztották. Az alvásminőséget egy ötfokozatú önbesorolási skálával mérték, amely nagyon jó minőségtől nagyon rossz minőségig terjedt. Az átlagos alvási időtartamot az előző hónapban a résztvevők emlékei alapján állapították meg.

Magasabb magnéziumbevitel, jobb alvásminőség

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a magnéziumbevitel az ajánlásoknak megfelelően jobb alvásminőséggel járt, mint az alacsony magnéziumbevitel. Azok a résztvevők, akik a legmagasabb magnéziumbevitelt (átlagosan 195,8 mg/1 000 kcal/nap) fogyasztották, jelentősen jobb alvásminőséget mutattak, mint azok, akik alacsonyabb magnéziumbevitelt (átlagosan 105,5, 129,8 és 155,8 mg/1 000 kcal/nap) tartottak fenn. A legmagasabb magnéziumbevitelt fogyasztók átlagosan jelentősen hosszabb ideig aludtak, és ritkábban aludtak kevesebb mint hét órát éjszakánként, mint azok, akik alacsonyabb magnéziumbevitelt tartottak fenn. Még az alvásminőségre gyakorolt ​​további befolyásoló tényezők, mint az oktatás, dohányzási státusz, alkoholfogyasztás, testmozgás vagy testsúly figyelembevételével is a kapcsolat jelentős maradt. Azonban a megfelelő magnéziumbevitel és a jobb alvásminőség közötti jelentős kapcsolat csak a depresszió nélküli egészséges egyéneknél volt kimutatható, míg a depresszióval küzdő egyéneknél nem. A depresszió jelenlétében további befolyásoló tényezők hatnak az alvásminőségre, amelyek hatása nagyobb, mint a különböző magnéziumbevitel magassága. Összefoglalva, a tanulmány azt mutatta, hogy az ajánlott magnéziumbevitel az egészséges embereknél jobb alvásminőséggel és hosszabb alvással járt együtt.   forrás:Zhang Y, Chen C, Lu L et al. Association of magnesium intake with sleep duration and sleep quality: findings from the CARDIA study. Sleep, Volume 45, Issue 4, April 2022, zsab276, doi.org/10.1093/sleep/zsab276

Hideg Piroska

Címkék: alvás magnézium