Ultrahangos Triggerpont oldás

A mozgásszervi fájdalom napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, amely szinte minden korosztályt érinthet. Ennek a fájdalomnak gyakori oka a myofascialis trigger pontok kialakulása. Ezek a hiperirritábilis csomók a vázizomzat feszes sávjaiban helyezkednek el, és nyomásra gyakran fájdalmat sugároznak a test más részeire. A trigger pontok különböző tényezők, például helytelen testtartás, túlterhelés vagy stressz hatására alakulhatnak ki, és szerepük különösen hangsúlyos a krónikus fájdalomszindrómák, mint a fibromyalgia, a fejfájás vagy a derékfájás esetében.

Az ultrahang terápia hatékony és modern megoldást kínál

a trigger pontok kezelésére. A fizikoterápiában alkalmazott ultrahang hullámok mélyen behatolnak a szövetekbe, és lokális szöveti változásokat idéznek elő, például fokozott véráramlást, izomlazulást és gyulladáscsökkenést. A kezelés során a mikroszkopikus vibrációk segítik a fájdalom csillapítását, valamint a szövetek regenerálódását.

Az ultrahangos kavitáció különleges szerepet játszik a kezelésben. Ez a jelenség apró buborékok kialakulásával jár, amelyek összeomlása mikromechanikai hatásokat vált ki a szövetekben. A kavitáció segít fellazítani a feszes izmokat és a trigger pontok feszes sávjait, így csökkentve a fájdalmat és javítva a mozgékonyságot. További előnye, hogy az ultrahang nem invazív és kevés mellékhatással jár, szemben más kezelési módszerekkel, mint például a száraz tűzés vagy az injekciók. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik idegenkednek a tűktől.

Egy érdekes tanulmány szerint az ultrahang terápia nemcsak a kezelt pontokon, hanem a szegmentálisan összekapcsolt izmokban is fájdalomcsillapító hatást eredményezhet. Például, ha a supraspinatus izomban alkalmazzák, a hatás kiterjedhet az infraspinatus izomra is, ezzel igazolva az ultrahang szegmentális antinociceptív hatásait.

Összefoglalás

Az ultrahang hatékonysága abban rejlik, hogy képes mélyreható változásokat előidézni anélkül, hogy károsítaná a szöveteket, így biztonságos és kényelmes megoldás a krónikus mozgásszervi fájdalom kezelésére. A myofascialis trigger pontok megfelelő stimulálásával az ultrahang jelentős szerepet játszhat a fájdalom csökkentésében és a mozgásfunkciók helyreállításában.