Lézeres Fájdalomterápia

f4d1ca72-b757-45d6-864c-dd00b44ca0f4.jpgLézeres fájdalomterápia

Az LLLT rövidítés az angol "Low-Level Laser Therapy" kifejezésből származik, és alacsony szintű lézerterápiát jelent. Ezt a lágylézer terápiát az alacsony energiájú lézer használatával végzik el.

Hogyan működik a lézeres fájdalomterápia?

Ellentétben a műtőben alkalmazott lézeres koagulációval, az LLLT-ben a hőtermelés csak másodlagos szerepet játszik. Ennek helyett az LLLT főként a lézer gyulladáskeltő metabolitok blokkolására összpontosít. Ennek eredményeképp a szövetek vízfelhalmozódása csökken, és a tápanyagellátás javul. Az LLLT képes csökkenteni az oxidatív stresszt a vázizomzatban, ellensúlyozva a korai izomfáradtságot. A lézer hatására a spasztikus izomrostok lazulnak, normalizálva az ingerek vázizomba történő átvitelét. Ezen felül, a lézersugár jótékony hatással lehet bizonyos idegrostokra (fájdalomvezető A δ rostok és Υ-rostok), blokkolva a fájdalmas ingerek agyba történő átvitelét. Ráadásul a rövid lézeres besugárzás növeli a szervezet saját "fájdalomcsillapítóinak" (endorfinjainak) felszabadulását. A legjobb eredményeket frekvenciamodulált lézerrel lehet elérni amelyről már Professzor Ji-Sheng Han több tanulmányt is közzétett. A klinikai tanulmányokban pontosan leírja az alkalmazott frekvenciákat és az eredményességet.

Milyen célokra alkalmazzák a lézert?

  • Az LLLT-t használják az akut és krónikus vázizomfájdalom csökkentésére, beleértve a nyaki fájdalmat, hátfájást és ízületi fájdalmat.
  • Ezenkívül az orvostudomány más területein a lézereket sikeresen alkalmazzák krónikus sebek gyógyítására.
  • Az akupunktúrában egyre jobban előtérbe kerül a lézerek használata és az új Meridián tanulmányokkal összhangban azok alkalmazása mára már felülmúlja a hagyományos tűkkel végzett akupunktúra eredményeit.

Milyen mellékhatásokra lehet számítani?

A megfelelő használat mellett nem várható mellékhatás az LLLT esetében. Azonban a kezelés során fontos a szemek védelme, különösen a fényérzékeny szervek esetében. Ennek érdekében a betegek és a kezelést végzők védőszemüveget viselnek.

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Az elmúlt orvosi publikációk elemzése azt mutatja, hogy például a nyaki fájdalom kezelése általában 8-12 alkalmazást igényel. A lézert szelektíven vagy széles körben használják, és a pontonkénti optimális kezelési idő 40 és 240 másodperc között változhat a lézerfény hullámhosszától függően. Akupunktúrás kezeléseknél az időt meghatározza a Lézerteljesítmény, a frekvencia és a Lézer hullámhossza.

Tanulmányok:

Sammons T, Shanks S. Efficacy of red low-level laser for postoperative pain management: A review of literature. J Perioper Pract. 2023 Nov;33(11):350-357. doi: 10.1177/17504589221124757. Epub 2022 Nov 17. PMID: 36394302.

Hideg Piroska Természetgyógyász

Hideg Piroska