Fényterápia Bőrbetegségekre

_555c53a1-2ffb-4903-be2c-5ba8ff48019c.jpgAz UV Sugárzással Végzett Fényterápia Bőrbetegségekre

Az UV sugárzással végzett fényterápia bőrbetegségekre rendkívül hatékony és bizonyítottan eredményes kezelési forma számos bőrbetegség, mint például az atópiás dermatitis (neurodermatitis), pikkelysömör, bőrlimfóma vagy szkleroderma esetén. A módszer gyors javulást eredményez, miközben alacsony költségű és kevés mellékhatással jár, ami megkönnyíti a bőrgyógyász irodájában történő gyakori látogatásokat. A Német Bőrgyógyászati Társaság is kiemeli a fototerápia fontosságát és hatékonyságát a krónikus gyulladásos bőrbetegségek kezelésében.

A fényterápia hatásmechanizmusa

azon alapul, hogy a természetes napfény pozitív hatással van a bőr gyulladásos folyamataira, segíti az edzett kötőszövet lágyítását. A modern eszközök a megfelelő hullámhosszú UV sugárzást alkalmazzák terápiás célokra, különösen az UV-A és UV-B spektrumot. Az UV-A sugarak a dermiszben fejtik ki hatásukat, míg az UV-B sugarak az epidermiszre koncentrálódnak. Ez utóbbiak különösen hatékonyak például a pikkelysömör kezelésében, ahol gátolják a sejtosztódást és javítják a bőrállapotot. A keskenysávú UV-B terápia ma az első vonalbeli megoldásnak számít a pikkelysömör kezelésében, mivel hatékonysága és tolerálhatósága kiváló. Emellett a PUVA-terápia, azaz az UV-A és psoralen kombinációja is jelentős eredményeket mutat különböző bőrbetegségek kezelésében. Fontos kiemelni, hogy a fototerápia nem növeli a bőrrák kockázatát. 

Nem növeli a rákmegelőző elváltozások előfordulását

biztonságosan alkalmazható a bőr állapotának javítására. Összességében az UV sugárzással végzett fényterápia jelentős előrelépést jelent számos bőrbetegség kezelésében. A jelenlegi irányelvek szerint szilárd helyet foglal el a terápiás lehetőségek között.

Természetgyógyász

Címkék: fényterápia