Akupunktúrás kezelés, hogyan működik a kínai gyógyítás művészete.

default_naturmedicine_acupuncture_0_1.jpgAkupunktúrás kezelés, hogyan működik a kínai gyógyítás művészete.

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás (HKO) ősi gyógyító művészete. Több ezer éve alkalmazzák, és a HKO holisztikus terápiás koncepciójának fontos részét képezi. Mint minden olyan gyógyítási módszer, amely nem bizonyítékokon alapul, az akupunktúra is a modern nyugati orvoslás kritikájának kereszttüzében áll. Hatása a nyugati orvoslás képviselői szerint állítólag nem bizonyított.

Mi az akupunktúrás kezelés?

Az akupunktúrában vékony tűket szúrnak a bőrbe, amelyek általában fél órán át ott maradnak, majd ismét eltávolítják őket. A kifejezés a latinból származik: Acus = tű; pungere = szúrni. A gyógyítás ősi művészete legalább 2000 éves, és a HKO (hagyományos kínai orvoslás) fontos részét képezi. A HKO-ben azt feltételezik, hogy a betegségek az adott személy energiaáramlásának elzáródása miatt alakulnak ki. Ezen blokkok feloldásával (pl. akupunktúra segítségével) a szervezet saját szabályozó mechanizmusai és öngyógyító erői megerősödnek, így az adott betegség - legyen az testi vagy lelki - leküzdhető vagy legalábbis javítható.

Mik azok a meridiánok?

A HKO-ben az ember életenergiáját vagy életerejét chi vagy qi néven emlegetik. A chi 24 órán belül minden meridiánon keresztül átáramlik. A meridiánok olyan (a mai módszerekkel nem látható disszipatív szerkezetű) útvonalak, amelyek az emberi testben futnak. 12 fő meridián van, amelyek párban helyezkednek el a test két oldalán, és nyolc extra meridián és néhány extra pont egészíti ki őket. Minden egyes meridiánt naponta 2 órán keresztül energia áraszt el. Ha valamelyik meridián elzáródik, az energia nem tud többé akadálytalanul áramlani, és az ember megbetegszik.

Minden egyes meridián egy-egy szervhez vagy működési körhöz van rendelve. Például van a máj meridián, a tüdő meridián, a vékonybél meridián és így tovább. Az akupunktúrás pontok, vagyis azok a pontok, ahová a vékony tűket a bőrbe szúrják, a meridiánok mentén helyezkednek el. Állítólag legalább 2000 ilyen pont van, a legtöbb ábrán 361 pont látható.

Ezeket a pontokat azután az adott meridiánban lévő energiablokkok megszüntetésére lehet használni. Ez lehetővé teszi a káros anyagok kiürítését, és elősegíti a beteg szervek vagy a károsodott testi funkciók gyógyulását.

Mi a hagyományos kínai orvoslás?

A hagyományos kínai orvoslás (HKO), amelyet Kínában egyszerűen csak kínai orvoslásnak neveznek, az orvoslás holisztikus formája. Ez azt jelenti, hogy a terápia középpontjában az egész ember áll (nem csak a tünetei és testi rendellenességei). A kezelés a lehető legnagyobb mértékben ok-okozati jellegű. Emellett nem egyetlen gyógymódot vagy eljárást alkalmaznak önmagában, hanem különböző eljárások kombinációját.

A HKO öt fő pillére.

A HKO öt fő pillére a részletes anamnézisfelvétel a pulzus- és nyelvdiagnosztikával:

1. Táplálkozási terápia
2. Akupunktúra (kombinálható moxibustionnal (a pontok felmelegítése), akupresszúrával (a pontokra gyakorolt nyomás) vagy csészézéssel).
3. Mozgásterápia (pl. Qi Gong vagy Tai Chi)
4. Kínai gyógyszerek (többnyire gyógynövények, de lehetnek ásványi vagy állati eredetűek is)
5. Kínai masszázs (Tuina)
A holizmusnak már csak ez a szempontja is arra utal, hogy az akupunktúra hatását önmagában nem célszerű vizsgálni, hiszen ezt a HKO-ben általában nem önmagában, hanem más intézkedésekkel kombinálva alkalmazzák.

A jin-jang elv: találja meg az egészséges egyensúlyt.

A HKO-ben a diagnózis felállításakor és a terápia kiválasztásakor figyelembe veszik az egyén teljes egyedi mivoltát is. Megnézzük, hogy az illetőnek mi hiányzik a jelenlegi fázisában (mire van szüksége), és mi az, amiből túl sok van (mit kell eltávolítani/elvezetni). Hogyan találhatna vissza az egészséges egyensúlyhoz (jin-jang elv)?

A modern nyugati orvoslásban ezzel szemben a kezelés általában tisztán tüneti, és maga a személy (érzelmei, élethelyzete, szükségletei) inkább háttérbe szorul.

Mit lehet kezelni akupunktúrával?

Kínában nincs olyan betegség, amelyet ne lehetne akupunktúrával kezelni! Itt (a nyugati országokban) viszont leggyakrabban a krónikus fájdalmakat kezelik ezzel a módszerrel.
Migrén vagy fejfájás, térdfájdalom, nyaki fájdalom, hátfájás, stb.
Ennek az ősi gyógyító módszernek további alkalmazási területei a következők:
Fogyás / hasi zsír ellen, depresszió, születés előkészítése (pl. hogy a baba megforduljon).
Szénanátha/allergia, Neurodermitisz, szenvedélybetegségek. Parkinson-kór, Polineuropátia/idegfájdalom, lvászavarok, Stressz és stresszel kapcsolatos panaszok,Tinnitus.

Érdekességként megemlíthetünk még egyéb tapasztalt mechanizmusokat is mint például. Az emlőrák tamoxifennel történő kezelése során az akupunktúra enyhítheti a gyógyszer mellékhatásait (hőhullámok) - méghozzá jobban, mint a szokásos gyógyszeres kezelés.
A következőkben példaként csak az akupunktúra fájdalomra és szénanáthára gyakorolt hatását részletezem. Bemutatok egy metaanalízist is az akupunktúra cukorbetegség megelőzésében kifejtett hatásáról:

Akupunktúrás kezelés Fájdalom esetén.

A krónikus fájdalmakat gyakran kezelik akupunktúrával - többek között azért, mert a modern nyugati orvoslásnak sok mellékhatása van, és gyakran eléri a határait, ami azt jelenti, hogy sok fájdalombeteget a hagyományos orvoslás már terápián kívülinek tekint. Egy 2017-es 29 tanulmány szerint az akupunktúra javítja a hagyományos fájdalomterápiákat (ami természetesen a szükséges fájdalomcsillapító dózist és az ezzel járó mellékhatásokat is csökkenti) mégpedig fej-, nyak-, hát- és térdfájás esetén, és még a depressziót is enyhítheti.

Az akupunktúra még a rákbetegséggel összefüggő fájdalom terápiájába is integrálható - amint azt egy 2019-es metaanalízis ( JAMA Oncology) kimutatta. A Guangzhou University of Chinese Medicine HKO klinikájának kutatói 14 randomizált, kontrollált vizsgálatot (összesen 920 beteg) értékeltek ki. Ezek közül 7 vizsgálatot magas minőségűnek minősítettek, azaz alacsony volt az elfogultság kockázata (alacsony a hibalehetőség).

A valódi akupunktúra hatását elemezték a látszatakupunktúra hatásával összehasonlítva.

A valódi alkalmazás képes volt jelentősen csökkenteni a fájdalom intenzitását. E vizsgálatok közül 6-ban az akupunktúra - fájdalomcsillapítókkal kombinálva - képes volt növelni azok hatását, sőt 2 vizsgálatban még az erős fájdalomcsillapítók (opioidok) szükséges dózisát is csökkenteni tudta. A betegek fájdalommentesen hagyták el a klinikát. Egy régebbi, 1997-es (a YouTube-on is megtalálható), ma is megtekintésre érdemes beszámolójában Gunter Hempelmann professzor a Giesseni Egyetemről elmondja, hogy kezdetben - a hagyományos orvoslásból érkezve - fenntartásai és negatív hozzáállása volt az akupunktúrával szemben. Hiányoztak a részletes ismeretek. Később azt mondta: "Minden olyan módszer, amely segít a betegnek, nekem megfelel, amíg nem sarlatánság. Rá kellett jönnöm, hogy azok a betegek, akik fájdalommal érkeztek a klinikára, fájdalommentesen távoztak".

Hans P. Ogal orvos, a Giesseni Egyetem egykori fájdalomambulanciájának munkatársa elmesélte, hogyan került az akupunktúrás képzésre - többek között Kínában és Japánban: "Apám olyan erős migrénben szenvedett, hogy éjszaka hideg vizet engedett a fejére, vagy a fejét a falhoz verte. Hat tűkezelés után a migrén megszűnt".

Fájdalomterápiák támogatása akupunktúrával.

Az akupunktúrát ma is alkalmazzák a fájdalomterápiában a Giesseni Egyetemen. Három különböző módszer, amelyeket néha kombinálva is alkalmaznak: A test, a fül és a Yamamoto szerinti új „koponya akupunktúra „(YNSA).

Minden egyes betegre egyénre szabott, az adott panaszokra szabott kezelési tervet készítenek, amely számos más fájdalomcsillapító terápiás lehetőséget is magában foglalhat, mint például drénezési eljárások (csészemasszázs vagy kantharid tapaszok, vérképzés), infúziós terápia (fájdalomcsillapítók, de vitaminkészítmények is), fizikoterápia, neurális terápia, pszichoterápia, béltisztítás és még sok más.

A bélrehabilitációval kapcsolatban az egyetem a honlapján azt írja, hogy ez az alapja minden terápiás törekvésnek a krónikus fájdalom szindrómák, például a migrén vagy a tenziós fejfájás, de a bőrbetegségek vagy az allergiák esetében is.

Artrózis és hátfájás esetén.

Az akupunktúrát nagy csoportos kezelésekben is sikerrel alkalmazzák, amelyek nagyrészt a modern nyugati orvoslás felé orientálódnak. Ilyen például a Németországi Heidelbergi SPORTOPAEDIE ortopédiai és sportorvosi rendelő klinika, ahol 15 ortopéd, traumatológus, radiológus és sportorvosból álló csapat kezeli a mozgásszervi megbetegedéseket.

A távol-keleti terápiás módszer a klinika honlapja szerint serkenti az öngyógyulást, gátolja a fájdalomérzékenységet, az endorfinok felszabadulásával relaxáló hatású, és a növekedési hormonok stimulálásával elősegíti a szövetek regenerálódását.

A módszer előnyei közé tartozik, hogy általában fájdalommentes és nincs mellékhatása, valamint a tartós hatása, amely általában az utolsó kezelés után is sokáig tart. Az akupunktúra természetesen nem helyettesíti a szükséges műtétet, de a klinikusok tapasztalatai szerint hatékony fájdalomcsillapítási módszer, amely késleltetheti a műtéti beavatkozást.

A távol-keleti terápiás formát ezért a Heidelbergi klinikán csontritkulás, krónikus hátfájás és gyulladásos ínrögzítési problémák esetén is alkalmazzák. Gyakran a térdízület csontritkulásánál is alkalmazzásk. Azonban a műtét utáni tartós fájdalom vagy duzzanat is lehetséges indikáció.

Tanulmányok a hátfájásra gyakorolt hatásról.
Miközben tehát az akupunktúrát a gyakorlatban sikerrel alkalmazzák, a tanulmányok gyakran eltérő eredményeket mutatnak, amelyekre aztán a kritikusok is bizonyítékként hivatkoznak, hogy a módszer nem hatékony, pl. egy 2020-as Cochrane-áttekintés.
A következtetésben a tudósok azt írják, hogy a terápia nem hatékonyabb a fájdalom enyhítésében, mint a látszatkezelés. Azonban jobban működik, mint az egyáltalán nem végzett kezelés. Érdekes nem de? A hagyományos hátfájáskezeléssel összehasonlítva az akupunktúra nem ér el orvosilag kimutatható fájdalomcsillapítást, de javítja a hátfunkciókat közvetlenül az alkalmazás után. Ez is igen érdekes kijelentés. Az itt elemzett vizsgálatok azonban rosszabb minőségűek voltak (alacsony résztvevőszám, magas hibakockázat stb.). Mindazonáltal a végső következtetés az, hogy a módszer alkalmazása a derékfájás kezelésében három tényezőtől függ: Elérhetőség, költség és a beteg preferenciája (azaz, hogy a beteg mit preferál). Hát erre mit is lehet mondani?

Akupunktúra a cukorbetegség megelőzésében.

2022 júliusában a Holistic Nursing Practice című folyóiratban jelent meg egy áttekintés, amelyben az ausztráliai Perthben található Edith Cowan Egyetem tudósai több, összesen több mint 3600 beteggel végzett vizsgálatot elemeztek. A betegek mindannyian prediabéteszben, azaz a 2-es típusú cukorbetegség előfázisában szenvedtek, ami azt jelenti, hogy már emelkedett volt a vércukorszintjük, de ez még nem volt elég magas ahhoz, hogy kezelést igényeljen. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség a világ népességének 11 százalékát érinti, minden olyan intézkedés, amely segít csökkenteni ezt a számot, üdvözlendő - különösen, ha az akupunktúrához hasonlóan gyakorlatilag nincs mellékhatása.

Megállapították, hogy ez a távol-keleti gyógyító módszer képes volt jelentősen javítani a cukorbetegség fokozott kockázatát jelző értékeket: az éhgyomor vércukorszintet, az orális glükóztolerancia teszt (vércukorszint 2 órával cukoroldat fogyasztása után) és a hosszú távú cukorszintet (HbA1).

"Kezelés nélkül a prediabéteszesek 93 százalékánál 20 éven belül kialakul a cukorbetegség"
magyarázta Min Zhang, a tanulmány vezetője. Bár a prediabétesz több testmozgással és étrendváltoztatással megállítható, vannak olyan tényezők is, amelyek kedveznek a cukorbetegségnek, és amelyeket nem olyan könnyű befolyásolni, mint például az alvászavarok, a magas vérnyomás és a sok stressz.

És pontosan itt lehet használni az akupunktúrát. Holisztikusan hat, és segít az embereknek visszanyerni egészséges egyensúlyukat. A módszer több is, mint csak a tűk használata, mondta Min Zhang. Más technikákat is alkalmaznak a pontok stimulálására (fény, elektromos impulzusok, moxibustion stb.).

Szénanátha esetén.

A szénanátha szintén gyakori javallata ennek a módszernek. Már 2008-ban Prof. Dr. Benno Brinkhaus - a Berlini Charité Egyetemi Kórház természetgyógyász professzora - vezetésével kutatók tanulmányt publikáltak az akupunktúra hatékonyságáról szénanátha esetén. Prof. Brinkhaus belgyógyász, akupunktúra és természetgyógyászat szakorvosa, és a krónikus betegségekben szenvedő betegek természetgyógyászati és HKO-kezelésére szakosodott.

Több mint 5000 betegnél 3 hónap alatt akár 15 kezelés (a szokásos terápia mellett) jelentősen javítani tudta az érintettek életminőségét ahhoz a csoporthoz képest, amelyik csak a szokásos terápiában részesült.

2015-ben azonban újabb vizsgálatok álltak rendelkezésre, így egy újabb metaanalízisben megerősítették a tűk szénanáthára gyakorolt hatását, és az akupunktúrát kezelési lehetőségként ajánlották.

A tanulmányt a Journal of Rhinology and Allergy című folyóiratban tették közzé. Az 1980 és 2013 közötti 13 tanulmányt elemeztek, összesen 2365 résztvevővel. Az akupunktúrás csoportokban (a kontrollcsoportokhoz képest) a következő eredményeket találták:

  • A tipikus orrtünetek (nátha, viszketés, tüsszögés, orrdugulás) jelentősen csökkentek.
  • A pácienseknek kevesebb antiallergiás gyógyszerre volt szükségük.
  • A szérum IgE-szintje csökkent (a szervezetben fellépő allergiás reakciók jelzője).
  • A szénanáthával kapcsolatos tünetekkel kapcsolatos életminőség jelentősen javult. Az alvás minősége, a szemproblémák, a psziché stb. javult.
  • Súlyos mellékhatások nem jelentkeztek
  • A fent említett metaanalízist követően közzétett további tanulmányok megerősítik, hogy az akupunktúra jó segítség lehet a szénanátha esetén.

Egy 2015-ben Ausztráliában végzett vizsgálat szerint a 4 hétre elosztott 12 terápiás ülés biztonságos és hatékony kezelési lehetőség a rozs-pollenallergiás betegek számára. Ebben a vizsgálatban 175 beteg kapott vagy látszat-, vagy valódi akupunktúrát. A valódi kezelés sokkal jobban enyhítette a jellegzetes tüneteket (tüsszögés és viszketés a szájpadláson és a fülben) és az életminőséget, mint a látszatkezelés .

Segít az akupunktúra a fogyásban?

Különösen kínai tanulmányok mutatják a akupunktúra sikerét a fogyásban. Itt általában fülakupunktúrát alkalmaznak. Egy 2018-as áttekintésben 21 tanulmányt elemeztek összesen 1389 résztvevővel. A látszatkezeléssel összehasonlítva a valódi kezelés számos vizsgálatban jelentős BMI- és/vagy testsúlycsökkenést eredményezett.

Egy másik, ugyanebben az évben készült áttekintés 27 vizsgálat alapján, összesen 2219 beteg bevonásával szintén azt mutatta, hogy az életmódváltás plusz akupunktúra nagyobb súlycsökkenéshez vezet, mint az életmódváltás önmagában, és mint az életmódváltás plusz látszatkezelés - de csak túlsúlyos embereknél, elhízottaknál nem. Ugyanakkor azt is kimutatta, hogy az akupunktúra önmagában nem volt jobb hatású, mint a látszatkezelés vagy a semmilyen kezelés.

Ha tehát fogyni akarunk, nem elég, ha csak tűket szúrunk be. Természetesen mindig a túlsúly okait kell kezelni - több testmozgással, egészséges táplálkozással és jó stresszkezeléssel.

Mi az a látszat akupunktúra?

A látszat-akupunktúrát (más néven látszat-akupunktúrát) olyan vizsgálatokban alkalmazzák, amelyekben a valódi kezelés hatását vizsgálják, és a placebohatást pusztán a rituálé (a tűk bőrbe szúrása) miatt ki akarják zárni.

A látszatkezelés során a tűket csak nagyon felületesen szúrják a bőrbe, csak ott, ahol nincsenek pontok, és a tűket nem manipulálják.

Mit jelent a "tű manipulálása"?

Az akupunktőr a tű manipulációjára utal, amikor például a tűt a behelyezés után a hüvelyk- és mutatóujj között forgatják, vagy gyorsan fel-le mozgatják, vagy a körömmel a tű szárán felülről lefelé vagy alulról felfelé karcolják, vagy amikor a tűt melegítik vagy elektromosan ingerlik, ahol minden ilyen manipulációnak más-más hatása van.

Az akupunktúra kritikája.

A fenti információkból világosan látszik, hogy nagy különbség van a hagyományos orvoslás és a HKO, illetve annak terápiás formái között, amelyek közül az akupunktúra az egyik legfontosabb. Érthető, hogy a módszert erősen kritizálják - különösen a bizonyítékokon alapuló orvoslás (evidence-based medicine, EBM) hívei, vagyis az olyan orvoslás, amelyben csak azokat a gyógymódokat és terápiákat tekintik hasznosnak, amelyek magas színvonalú nyugati orvosláson alapuló klinikai vizsgálatokban bizonyítottak.

Orvosok ezrei akupunktúráznak.

Sok hagyományos orvos azonban jó úton jár, és egyszerűen kombinálja a hagyományos orvoslást a természetgyógyászattal vagy az akupunktúrával: Ennek oka, hogy például Németországban a mintegy 416 120 orvos közül 15 131 orvos már az orvosi kamaráknál "akupunktúrás" kiegészítő címmel van bejegyezve , és rendszeresen sikeresen dolgozik ezzel a terápiás formával.
Még a Cochrane sem tévedhetetlen
A Cochrane Collaboration egy globális tudóshálózat, amely rendszeresen készít olyan áttekintéseket és metaanalíziseket, amelyek különösen magas színvonalúnak számítanak, mivel csak kiváló minőségű tanulmányokat elemeznek, és a Cochrane kutatói függetlennek tartják magukat.

2020 októberében azonban kínai kutatók megvizsgálták a Cochrane Collaboration megközelítését és a tanulmányok minőségét - különösen az akupunktúrával kapcsolatban -, és eredményeiket a BMC Complementary and Therapies című folyóiratban tették közzé.

Megállapították, hogy az elemzett Cochrane-áttekintések több mint fele gyenge minőségű volt. A minőségértékelés szempontjából fontos területek legalább egyikén egy vagy több hiányosság volt, például a szerzők összeférhetetlenségének nem megfelelő ellenőrzése vagy az esetleges publikációs torzítás (csak azokat a tanulmányokat publikálják, amelyek a kívánt eredményt mutatják - pl. a tanulmány szponzorától függően) nem megfelelő ellenőrzése.

Mindazonáltal a Cochrane olyan metaanalíziseket is közzétett, amelyek megerősítik az akupunktúra hatékonyságát, pl. egy 2020-as metaanalízist a terápia migrénre gyakorolt hatásáról. Ebben 28 randomizált és kontrollált vizsgálatot elemeztek összesen 2874 beteggel. Kimutatta, hogy az akupunktúra hatékonyabb volt, mint a látszatakupunktúra, és hatékonyabb volt a gyógyszeres kezelésnél is - az utóbbinál lényegesen kevesebb mellékhatással. A kezelés továbbá jobb intracerebrális véráramlást (véráramlás az agyban) mutatott, mint a gyógyszeres kezelés. Itt is hangsúlyozzák azonban, hogy az eredmények nem megbízhatóak, mivel az áttekintett tanulmányok túlságosan különbözőek ahhoz, hogy egymással összehasonlíthatók legyenek.

Miért nem mutatnak mindig hatást a metaanalízisek?

A sok különböző vizsgálatot összehasonlító metaanalízisek nehézségét mindig az eltérő vizsgálati tervek jelentik (pl. eltérő mérési módszerek, eltérő számú akupunktúrás kezelés, eltérő anyagok, az akupunktőr eltérő képzése, az akupunktőr egyéni megközelítése, a látszatkezelés különböző formái stb.), amelyek gyakran megnehezítik a tényleges összehasonlítást és így az egyértelmű következtetés levonását.

Mindenkinek meg kell engedni, hogy maga válassza meg a terápiát.

Az akupunktúrás kezelés kritikusai azonban gyakran elfelejtik, hogy még az EBM alkalmazásakor is (bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslás) segítségével a betegek maguk dönthetik el, hogy milyen kezelést szeretnének, és melyik terápiában érzik magukat a legkényelmesebben. "A beteg betegségének típusa és súlyossága mellett a beteg élethelyzete, személyes értékei és megítélése is fontos szerepet játszik". Már ez is jelzi, hogy nem létezhet EGY igazi gyógyszer minden beteg számára. Az emberek ugyanis különbözőek, és általában már különböző tapasztalatokat szereztek - mind a hagyományos orvoslással, mind a természetgyógyászattal kapcsolatban.

Azok az emberek, akik általában kritikusak a modern nyugati orvoslással szemben (pl. mert nekik (vagy hozzátartozóiknak) már voltak rossz tapasztalataik a gyógyszerekkel, műtétekkel stb. kapcsolatban), gyakran egyszerűen biztonságban érzik magukat a természetgyógyásznál - talán azért is, mert már nagyon jó tapasztalataik vannak vele kapcsolatban.

Az ilyen beteg nyitottabb lesz az akupunktúrás kezelésre, mint a mellékhatások hosszú listájával rendelkező gyógyszerekre - és ezért egészen másképp fog reagálni az akupunktúrára, mint például egy olyan beteg, aki a tűket mindig is hókuszpókusznak tartotta, és inkább tablettát nyel.

A modern nyugati orvoslás problémája.

A bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslás azonban hajlamos arra, hogy minden más gyógyászati formát a szokásos vizsgálatokkal akarjon tesztelni és értékelni, és a nyugati típusú formába nyomni. De ez talán nem is lehetséges. Hiszen az évezredek óta létező HKO teljesen más világképen alapul, és a betegségeket is teljesen másképp látja, mint a modern nyugati orvoslás.

A HKO ráadásul nem csak akupunktúrából áll, hanem - mint fentebb kifejtettük - egyéb összetevőkből is, amelyeket a páciens és betegsége függvényében egyénileg kombinálnak (étrend, masszázsok, gyógynövények, akupresszúra, testmozgás, meditáció stb.). Ha a vizsgálatokban minden beteg csak egy és ugyanazon akupunktúrás kezelésben részesül, és a vizsgálatok némelyikében az eredmények eltérőek lesznek úgy ez, nem igazán meglepő. Ráadásul nagyon sokféle képzés és Iskola létezik, és ezért nagyon különböző szintű szaktudással rendelkező akupunktőrök is vannak.

Hogyan működik az akupunktúrás kezelés?

Az akupunktúra konkrét hatásmechanizmusai a modern nyugati orvoslás szerint nem tisztázottak. Egyes vizsgálatok azonban a gyulladásmarkerek és a hormonszintek változását, az oxidatív stressz csökkenését és az anyagcsere állapot javulását mutatták ki, így a glükóz jobban hasznosul és több oxigén áll rendelkezésre. Az MRI-vizsgálatok a központi idegrendszerben az akupunktúra hatására bekövetkező élettani változásokat is kimutatták. Természetesen egy Hagyományos Kínai Orvoslásban jártas kínai szaktekintély számára nincs itt semmiféle rejtély csak a nyugati ember nem képes megérteni elsőre, hogy miről is van szó.

Mennyibe kerül?

Az akupunktúra ára 10.000 és 25.000 forint között van. Ne feledje, hogy nemcsak az akupunktúráért kell fizetnie, hanem az anamnézisért (kezdeti konzultáció) is, amely könnyen akár extra 20.000 forintba is kerülhet (de kevesebb is), valamint az egyéb kezelésekért is, amelyek mind pluszköltséggel járnak, pl. HKO táplálkozási tanácsadás vagy kínai gyógynövénykészítmények.

Ha azonban az akupunktúrát más kezelések kísérik, mint például a moxibusztion vagy a csészézés, akkor ezek általában benne vannak az akupunktúrás kezelés árában. Mindenesetre a kezelés előtt mindenképpen tájékozódjon arról, hogy pontosan mit terveznek, és mennyibe kerülnek az egyes terápiás összetevők.

Hány kezelésre van szükség?

Általában 10 kezelésre kerül sor 6 hét alatt. Egy ülésnek legalább 30 percig kell tartania (azaz csak az akupunktúrának az orvosi/terápiás konzultáció nélkül). Indokolt esetben azonban 12 héten belül akár 15 ülés is elvégezhető (szintén legalább 30 perces egyenként). A kezelés megismételhető.

Mennyi ideig maradnak a tűk a testben?
Egy akupunktúrás kezelés összesen 30-45 percig tart. Miután az összes tűt behelyezték, azok 20-30 percig maradnak a testben. Ezt az időt a páciens kényelmesen fekve vagy ülve tölti.

Milyen mélyre szúrják be a tűket?

Az akupunktúrás ponttól függően különböző hosszúságú tűket használnak, amelyeket szintén különböző mélységig - néhány millimétertől néhány centiméteres mélységig - szúrnak be (az adott szövet vastagságától függően). A fej területén csak egy kicsit mélyen, a vastag izmok területén sokkal mélyebben).

Hány tűt kell szúrni?
Általában ülésenként 5-20 tűt szúrunk be.

Miből készülnek a tűk?

Az akupunktúrás tűk orvosi eszközök. Az esetek túlnyomó többségében egyszer használatos tűk, steril csomagolásban. Orvosi rozsdamentes acélból készülnek, és lehetnek aranyozottak vagy ezüstözöttek is. A nyél műanyagból vagy rézből készülhet. Lehet rugalmas (spirálnyél) vagy merev.

Kaphatók orvosi szilikonnal bevont akupunktúrás tűk, hogy a tűt finoman lehessen a bőrbe szúrni. A szilikonrészecskék azonban kioldódhatnak, felhalmozódhatnak a szervezetben, és esetleg bőrgranulómákhoz vezethetnek (kis gyulladásos csomók, amelyek azért alakulnak ki, mert az immunrendszer sejtjei megpróbálják lebontani a szilikont).

Az akupunktúrás tűk nagyon különböző hosszúságban kaphatók. Általában 10 és 50 mm közötti hosszúságúak (a nyél nélkül mérve). A hosszú tűket általában a vastag izmok területén használják, míg a rövidebb tűket inkább a fej területén. A vastagság is változhat - 0,2 és 0,35 mm között.

Mik azok a tartós tűk?
Egyes javallatok (pl. izomfeszültség) esetén a tűknek néhány napig, pl. 2-4 napig a testen/bőrön kell maradniuk. Fülakupunktúra esetén akár egy hétig is.

Mivel azonban több napig nem lehet a testből vagy a fülből néhány centiméterre kilógó tűkkel járkálni, nemhogy aludni velük, vannak tartós tűk. Ezek 1,3-2 mm hosszúak, és kis tapaszokba vannak beépítve. Így nem kerülnek az útjukba.

Mik azok a száraz tűk?
A száraz tűzés során az akupunktúrás tűket nem az akupunktúrás pontokba, hanem a kiváltó pontokba szúrják. A száraz tűzés tehát nem akupunktúra, hanem a triggerpont-terápia része.

A triggerpontok a krónikus mozgásszervi fájdalmak egyik fontos okozói. Ezek túlérzékeny, gyakran fájdalmas és tapintható pontok a megkeményedett és feszült izomszövetben. Mivel a triggerpontok nemcsak önmagukban fájnak, hanem a fájdalom is kisugározhat a triggerpontokból, a triggerpontok kezelése ezt a kisugárzó fájdalmat is enyhítheti.

Mivel a triggerpontokba csak "száraz" tűket szúrunk (és nem egy fecskendőhöz rögzített tűt, amely gyógyszert juttat a szövetbe), ezt "száraz tűkezelésnek" nevezzük. Az idegi terápia ezzel szemben valódi fecskendőket használ, amelyekkel helyi érzéstelenítőt fecskendeznek a triggerpontokba, ami általában csak átmeneti hatást fejt ki.

Fájdalmas az akupunktúra?
Az akupunktúrás tűk nagyon vékonyak, így nem hasonlíthatóak össze a fecskendő tűivel, így bár a tűk csípnek, ritkán fájnak igazán.

A "fájdalom" is változhat ülésről ülésre. Ez azért van, mert a szövetek idővel ellazulnak (és az ember is, mert érzi, milyen jót tesz a terápia), így a tűk behelyezését egyre ritkábban érzékeli kellemetlennek.

Mivel az akupunktúrás pontok is különböző érzékenységűek lehetnek, előfordulhat, hogy az egyik tűt érzi, a másikat pedig nem vagy alig. Végül, de nem utolsósorban az akupunktúrás készségétől és szakértelmétől is függ, hogy a szúrások érezhetők-e vagy sem.

Mellékhatások és kockázatok
Az akupunktúrának általában nincsenek kockázatai vagy mellékhatásai - kivéve a következőket, amelyek meglehetősen ritkák:

A szúrás helyén átmeneti fájdalom, zsibbadás, bőrpír vagy kis vérömleny alakulhat ki.
Azoknál a betegeknél, akiknek általában problémáik vannak a tűkkel/injekciókkal, előfordulhat izzadás, hányinger, vérnyomásesés és szédülés.
A moxibusztion okozta égési sérülések vagy a tűk okozta súlyos sérülések a terapeuta helytelen használatának köszönhetőek, és nem fordulhatnak elő megfelelően végzett akupunktúra esetén.

Ellenjavallatok: Kik nem részesülhetnek akupunktúrás kezelés -ben?

Az akupunktúrának nagyon kevés ellenjavallata van. Még terhesség alatt és gyermekeknél is rendszeresen alkalmazzák.

Azok is részesülhetnek akupunktúrában, akik véralvadásgátlót szednek, mivel általában nem sérül a bőr, ami vérzéshez vezethet.

A legtöbb akupunktúrás orvos azt tanácsolja, hogy akut fertőzések, különösen bőrfertőzések vagy rosszindulatú bőrelváltozások esetén ne alkalmazzanak akupunktúrát.
Bizonyos pszichózisban szenvedő emberek nem részesülhetnek akupunktúrában, mivel a tűk testbe szúrása ijesztő vagy kiváltó hatású lehet számukra.

Defibrillátorral (életveszélyes szívritmuszavar kezelésére beültetett eszköz) rendelkező személyek nem részesülhetnek elektroakupunktúrában.

Akupunktúra terhesség alatt

Sok várandós nő inkább alternatív gyógymódokat alkalmaz a tipikus terhességi panaszokra, mint például hányinger, hányás, vízvisszatartás, gyomorégés, hátfájás vagy a gyermek fekvési rendellenességei (farfekvés, magzati fekvés), hogy megóvja gyermekét a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól.
Egyes terapeuták óvatosságra intenek az akupunktúra terhesség alatti alkalmazásakor, mivel egyes pontok stimulálása koraszülést válthat ki. A tanulmányok azonban itt is megnyugtatóak, például egy 2020-as tanulmány szerint nem nőtt a vetélés vagy a halvaszületés kockázata, amikor a terhes nők terhességi panaszok miatt akupunktúrában részesültek.

Egy 2015-ös szisztematikus áttekintés, amelyben 105, a terhességi akupunktúrával kapcsolatos tanulmányt elemeztek, szintén azt mutatta, hogy bár a tanulmányok negyedében mellékhatásokról számoltak be, ezek mindegyike enyhe volt. A legtöbb esetben csak a tűk behelyezése okozta fájdalomra panaszkodtak.

Az akupunktúra a terhesség alatti kismedencei és deréktáji fájdalmakat is enyhítheti, anélkül, hogy a születendő gyermekre nézve hátrányos következményekkel járna - derül ki egy 2022-es áttekintésből. A felülvizsgálat 10 randomizált, kontrollált vizsgálatot elemzett összesen 1040 terhes nővel, akik legfeljebb 30 hetes terhesek voltak.

Mi az elektroakupunktúra?

Az elektroakupunktúrában az akupunktúrás pontokat gyenge árammal stimulálják a tűkön keresztül. Mivel az áramerősség változtatható, az ingerlés is változtatható. Ehhez a tűkhöz például egy TENS vagy EMS készülékhez csatlakoztatott krokodilcsipeszeketet rögzítenek.

A TENS és EMS készülékeket a fizioterápiában is használják, például fájdalomcsillapításra. A bőrre elektródákat helyeznek, amelyek rövid, alacsony feszültségű elektromos impulzusokat bocsátanak ki, és vagy csökkentik a fájdalom továbbítását az agy felé (TENS), vagy izomösszehúzódást okoznak, ami gyulladáscsökkentő és izomerősítő hatású (EMS).

Az elektroakupunktúrát nem szabad összekeverni a Voll szerinti elektroakupunktúrával, amely egy diagnosztikai módszer.

Mi a fülakupunktúra és a kézakupunktúra?
Mivel a fülön és a kézen is a test minden területe "le van térképezve", a kéz- vagy fülakupunktúrával a test minden régiója elérhető. A fülakupunktúra alig fájdalmas, és - akárcsak a kézakupunktúra - kombinálható a testakupunktúrával. A fülön tartós tűket is lehet használni.

Hideg Piroska Természetgyógyász

Hideg Piroska